Werken met het onderbewuste


Het verschil tussen het bewuste, onderbewuste en onbewuste

Het bewuste

Het bewuste is dat deel van jou waar je direct toegang toe hebt. Het is het veld waarin je:

gedachten actief kunt overdenken, beslissingen neemt, observeert, imerkt dat je iets wil of niet wil, en bewust reageert.


Hier bevinden zich o.a.:

  • Functionele gedachten (zoals: ik ga nu boodschappen doen),
  • Het waarnemingsvermogen (bewuste aandacht voor je omgeving, je lichaam, een emotie),
  • En reflectie (bijvoorbeeld: waarom reageerde ik zo heftig?).


Maar het bewuste is slechts een klein deel van je totale innerlijke wereld. Zoals het topje van een ijsberg.


Het onderbewuste

Het onderbewuste is een enorme verzamelplaats van informatie die niet continu in je bewustzijn aanwezig is, maar wel toegankelijk kan worden. Bijvoorbeeld via contemplatie, introspectie, meditatie, dromen of therapie.


Hier huizen:

  • Overtuigingen (zoals: ik moet hard werken om gezien te worden),
  • Conditioneringen (aangeleerde reacties of normen),
  • Copingmechanismen (hoe je jezelf beschermt tegen pijn, zoals pleasen, vermijden of controleren),
  • Patronen (zoals telkens dezelfde soort partner aantrekken),
  • En automatische handelingen (zoals schakelen in een auto of je telefoon pakken bij verveling).


Het onderbewuste is vaak gevormd in je jeugd en naast aangeleerd gedrag, bevat het ook de emotionele lading van voorgaande ervaringen. Je kunt je daar niet altijd bewust van zijn, maar het stuurt wél je gedrag, keuzes en interpretaties van de wereld.


Het onbewuste

Het onbewuste is die laag van functioneren waar je geen directe toegang toe hebt en die grotendeels biologisch of evolutionair gestuurd is.


Hier bevinden zich o.a.:

  • Hersenfuncties die automatisch verlopen (zoals ademhalen, hartslag, hormonale regulatie),
  • De bloedsomloop, spijsvertering, enzovoort,
  • Maar óók diep verdrongen trauma’s, herinneringen of impulsen die buiten je bereik liggen, tenzij ze onder begeleiding naar boven komen (bijv. via regressie, trauma-release of psychedelische therapie).


Het onbewuste beïnvloedt je gedrag indirect en maakt soms gebruik van het onderbewuste als 'tussenstation'. Bijvoorbeeld: een jeugdtrauma (onbewust) activeert een angstige overtuiging (onderbewust), en jij zegt bewust: ik vertrouw mensen gewoon niet zo snel.


En hoe zit het met gedachten?

  • Functionele gedachten zijn meestal bewust: plannen, afwegen, beslissen.
  • Ruisgedachten (zoals herhalende zorgen, piekeren, stemmen uit het verleden) komen vaak uit het onderbewuste. Ze lijken spontaan, maar zijn meestal verbonden aan oude overtuigingen of spanningen.
  • Intuïtieve ingevingen kunnen van diep binnenuit komen – soms uit het onderbewuste, soms bijna mysterieus uit het 'veld' of de diepere intelligentie van het lichaam/ziel.


Waarom dit inzicht helpt

Als je begrijpt waar iets vandaan komt, kun je er anders naar kijken: In plaats van je te identificeren met een gedachte ("ik ben gewoon zo") kun je gaan onderzoeken: waar komt dit vandaan?

Je ontdekt dat veel reacties en overtuigingen aangeleerd zijn, niet aangeboren.

En je leert luisteren naar dieper liggende signalen.



Tijdens het werken met het onderbewuste zet ik verschillende technieken in. Een aantal licht ik hieronder toe:


NLP

Wat is NLP?


Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) helpt je om patronen helder te krijgen. Soms voel je dat je vastloopt. Je blijft in je hoofd rondcirkelen, denkt veel na, maar komt er niet echt uit. Je merkt dat je in bepaalde situaties steeds hetzelfde reageert, terwijl je eigenlijk iets anders zou willen.


NLP geeft je inzicht in je eigen emoties, gedachten en gedrag. Daardoor leer je bewuster om te gaan met wat je ervaringen. Door dat je meer inzicht krijgt in jezelf, leer je ook anders om te gaan met anderen. Het helpt je te ontdekken wat je onbewuste patronen, processen en valkuilen zijn en het geeft je inzichten en handvatten om hier anders mee om te gaan.  Je leert meer vrijheid ervaren in je keuzes, gedrag, emoties en gedachten. Je krijgt inzicht in je eigen binnenwereld én leert effectiever communiceren in contact met anderen.


Wat kan NLP voor jou betekenen?


Veel mensen leven op de automatische piloot. Ze doen wat ze altijd gedaan hebben, denken wat ze altijd gedacht hebben, en voelen zich daardoor soms gevangen in patronen waar ze zelf geen grip op lijken te hebben.

Met NLP ontdek je hoe je jezelf beter kunt begrijpen. Je leert belemmerende overtuigingen herkennen en loslaten, zoals de gedachte dat je niet goed genoeg bent, of dat je eerst van alles moet presteren voordat je rust mag ervaren.

Je leert uit je hoofd te komen en weer contact te maken met je gevoel, je intuïtie, je innerlijke kompas.

NLP maakt het onbewuste bewust. En vanuit dat bewustzijn kun je nieuwe keuzes maken, keuzes die écht bij je passen.


Binnen NLP werk ik met verschillende technieken, zoals hynotherapie, systemisch werk, voice dialogue,  parts integration, gesprekstechnieken, taalpatronen, ankeren en vele andere technieken om snel in contact te komen met het onderbewuste. 


Wat levert het je op?


NLP helpt je om:

  • helderheid te krijgen over wat je wilt en wat je denkt
  • beter om te gaan met stress of spanning
  • je communicatie te verbeteren
  • en meer rust, ruimte en richting te ervaren 

TLT

Wat is Timeline Therapie?


We hebben allemaal een innerlijke tijdlijn. Een onzichtbaar pad waarop onze herinneringen, emoties en ervaringen zijn opgeslagen. Zowel uit het verleden als voorstellingen van de toekomst. Denk maar aan hoe je precies weet wat er gisteren gebeurde, of hoe je alvast bedenkt wat je morgen nodig hebt bij het boodschappen doen. Onze geest beweegt voortdurend langs die tijdlijn, die noch lineair, noch een rechte lijn is. 


Timeline Therapie (TLT) helpt je bewust te worden van hoe jij jouw herinneringen hebt opgeslagen en hoe deze je nog steeds beïnvloeden. Tijdens een sessie werken we met deze innerlijke tijdlijn om ruimte te maken voor heling, verandering en inzicht. Dit gebeurt niet via praten alleen, maar juist door op een dieper niveau contact te maken met de wortel van overtuigingen, emoties en gedrag.


Wat kan Timeline Therapie voor jou betekenen?


Soms reageer je heftiger op een situatie dan je zou willen. Je weet dat het ‘niet helemaal over nu’ gaat, en tóch voel je die spanning, boosheid of verdriet. Vaak ligt daar een oude herinnering onder. Een situatie uit het verleden die nog niet helemaal verwerkt is. Wat Timeline Therapie doet, is teruggaan naar die oorsprong. Niet om het allemaal opnieuw te beleven, maar om vanuit je volwassen zelf te kijken naar wat toen te groot was om te dragen. Op dat moment kun je de emotie of overtuiging loslaten die je toen hebt opgeslagen, en die je nu niet meer nodig hebt.


Je zult merken dat je:

  • anders reageert in situaties die je eerder triggerden,
  • meer rust en helderheid ervaart,
  • minder streng bent voor jezelf,
  • en beter in contact komt met wie je werkelijk bent.

Veel mensen ontdekken tijdens de sessies hoe ze overtuigingen zijn gaan geloven die eigenlijk helemaal niet van henzelf zijn. Oordelen die ooit van buiten kwamen (van ouders, leraren of andere mensen) zijn in de loop van de tijd een innerlijke stem geworden. Door hier liefdevol naar te kijken, ontstaat er ruimte om jezelf weer écht te ontmoeten.


Wat levert het op?


Timeline Therapie helpt bij:

  • het verwerken van oude gebeurtenissen
  • het loslaten van negatieve overtuigingen
  • het verbeteren van je zelfbeeld
  • het doorbreken van terugkerende patronen
  • en het hervinden van innerlijk vertrouwen

Let op: De begeleiding die ik bied is coachend van aard en daarmee niet bedoeld voor het verwerken van ernstige of complexe trauma’s. Als tijdens het intakegesprek of gedurende het traject blijkt dat er eerst diepgaand traumawerk nodig is, dan geef ik dat met zorg aan. In dat geval raad ik je aan om contact te zoeken met een therapeut of behandelaar die hierin gespecialiseerd is, zodat je krijgt wat je op dat moment écht nodig hebt.

"We're all just walking eachother home" - Ram Das